Η λεκιθίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διαδικασίες, όπως στη μετάδοση του νευρικού σήματος, στην αναπνοή και την παραγωγή ενέργειας. Η λεκιθίνη είναι σημαντικό στοιχείο για τις μεταβολικές και ενέργειακές διαδικασίες του εγκεφάλου. Η λεκιθίνη περιέχεται στους κρόκους αυγών, στο γάλα, στο κρέας, στα ψάρια και όσπρια. Η λεκιθίνη λειτουργεί ως όχημα για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και για την προώθηση του μεταβολισμού μέσω της κυτταρικής μεμβράνης. Αποτελείται από φωσφατιδυλοχολίνες, οι οποίες είναι μια ομάδα φωσφολιπιδίων που το καθένα παράγεται από γλυκερόλη, φώσφορο, χολίνη και δύο λιπαρά οξέα που ποικίλουν κάθε φορά.

 Παρόλα αυτά, ο όρος λεκιθίνη συχνά περιγράφει μια ευρύτερη ομάδα ουσιών δηλαδή, φωσφατιδυλοχολίνη μαζί με φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη, φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοσερίνη και ελεύθερα λιπαρά οξέα, χολίνη και ινοσιτόλη Το μόριό της αποτελείται από μια ομάδα του φωσφόρου και ένα πολύπλοκο μείγμα από φωσφατίδια που περιέχει κυρίως των φωσφατιδυλοχολίνη (PC), Phosphatidyethanilamine (PE) και phosphatidylinositol (PI), με μικρή ποσότητα του φωσφατιδικού οξέος (PA), φωσφατιδυλσερίνης (PS), και από τα αντίστοιχα lysophosphatidyl παράγωγα (LPC, LPE, LPI, και LPS). Ουδέτερα λιπίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και τα άλλα στοιχεία είναι επίσης παρόντα στην λεκιθίνη σόγιας.

Η λεκιθίνη αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, ινοσιτόλης, λινελαϊκό οξύ, Phosphatidylserine, ευεργετικά λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια. Αυτά τα πολύτιμα συστατικά της λεκιθίνης είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την διεξαγωγή πολλών μεταβολικών διαδικασιών.

Οι θήκες μυελίνης που προστατεύουν τους νευρώνες του εγκεφάλου της σπονδυλικής στήλης και τα νεύρα αποτελούνται κατά τα δύο τρίτα από λεκιθίνη. Η Φωσφατιδυλοχολίνη χτίζει το σώμα και κυρίως τις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων και αποτελεί βασικό συστατικό των νευροδιαβιβαστών. Ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός ειδικά για τη μνήμη. Ως λιποτροπική ουσία η λεκιθίνη και ειδικά η χολίνη είναι κρίσιμη στην διαχείριση και το κάψιμο του λίπους και στο μεταβολισμό της χολήστερόλης κυρίως μέσω του ήπατος.

Η έρευνα έχει δείξει ότι φωσφατιδυλοχολίνη είναι ευεργετική στην κατάθλιψη, στην απώλεια μνήμης και τις νευρολογικές διαταραχές. Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες κι εκείνες που θηλάζουν να λαμβάνουν επιπρόσθετη λεκιθίνη με σκοπό την υποβοήθηση της ανάπτυξης του εγκέφαλου του βρέφους. Οι περισσότερες βρεφικές τροφές στον κόσμο περιέχουν λεκιθίνη.Η χολίνη είναι σημαντική για την καρδιά, αφού μαζί με το φολικό οξύ συμμετέχει στον μεταβολισμό της αμινοξικής ομοκυστίνης που είναι υπεύθυνη για κάποιες καρδιάκές και αγγειακές παθήσεις. Η λήψη λεκιθίνης συμβάλλει και στην μείωση της "κακής'' χολήστερόλης . Η λεκιθίνη και η χολίνη είναι σημαντικές για την σωστή λειτουργία του ήπατος. Η έλλειψή τους οδηγεί στην δραματική επιδείνωση της κατάστασης και γρήγορο θάνατο των καλλιεργημένων κύτταρων του ήπατος in-vitro. Στα πειραματόζωα η έλλειψη χολίνης οδηγεί γρήγορα σε καρκίνο του ήπατος. Η λεκιθίνη προφυλάσσει το ήπαρ από βλάβες που σχετίζονται με την χρήση οινοπνευματωδών ποτών.

Τα φωσφολιπίδια παίζουν ρόλο κλειδί στην μετάδοση πληροφοριών από κύτταρο σε κύτταρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την σωστή ροή του μεταβολισμού και την προστασία από ασθένειες.

Συμπερασματικά:

Η λεκιθίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για να έχουμε καλή υγεία. Η λεκιθίνη είναι ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα των εγκεφαλικών νεύρων και στο σπέρμα.Είναι απαραίτητη για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών.Είναι ένας φυσικός γάλακτωματοποιητής του λίπους και συγκρατεί τις ελαιώδεις και υγρές φάσεις διαφόρων τροφών μαζί και αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερίνης. Η λεκιθίνη μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης από το έντερο, ενώ μπορεί επίσης να περιορίσει την επαναπορρόφηση της ενδογενούς χοληστερόλης του αίματος.

  •  Η λεκιθίνη μπορεί να αυξήσει την ικανότητα που έχει η χολή να διαλύει τη χοληστερόλη.
  •  Επιβραδύνει την αρτηριοσκλήρυνση.
  •  Είναι επίσης καλή πηγή της αναζωογονητικής βιταμίνης Ε.
  •  Είναι επίσης πηγή των βιταμινών Β (χολίνη και ινοσιτόλη), οι οποίες επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
  •  Βοηθάει στην μνήμη. Η λεκιθίνη είναι μια πολύ πλούσια πηγή χολίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία.
  • Βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας χολολιθίασης.

Υπάρχουν μερικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο της μυελίνης σε φωσφολιπίδια μειώνεται στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση. Τα συμπληρώματα λεκιθίνης ή χολίνης μπορεί να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της κατάστασης των περιβλημάτων μυελίνης των νεύρων.

H λεκιθίνη συγκαταλέγεται στα λεγόμενα λιποτροπικά συμπληρώματα. Συνήθως στις οδηγίες για τα σκευάσματα λεκιθίνης αναφέρεται να καταναλώνονται γεύματα με λίγες θερμίδες και σε κάθε γεύμα συστήνεται και μία έως δύο κουταλιές λεκιθίνης, ώστε να αυξάνεται ο μεταβολισμός των λιπών. Έτσι η λεκιθίνη βοηθάει στο αδυνάτισμα, καθώς θεωρείται ότι είναι φυσικός λιποδιαλύτης, βοηθάει δηλαδή τον οργανισμό στο μεταβολισμό των λιπιδίων, γιατί αυξάνει τις καύσεις.